- Sklep
- Dżem morelowy
Informacje
Dostawa i płatność
Regulamin
Polityka prywatności
Reklamacje i zwroty
Prawa własności i materialne
Pomoc
Dżem morelowy
Dżem morelowy, bez dodatku cukru
z ksylitolem
Potrzebne produkty:
- 2 kg moreli bez pestek,
- 1 opakowanie pektyny jabłkowej, - łyżeczka kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
Do moreli umieszczonych w garnku i pozbawionych pestek , dolewamy pół kubka wody, rozgotowujemy je i blendujemy. Pektynę mieszamy ze szklanką ksylitolu i wsypujemy do moreli, dobrze mieszamy i gotujemy ok. 5 minut . Po tym czasie dodajemy resztę ksylitolu i gotujemy do rozpuszczenia. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy. Rozlewamy do słoików szczelnie zamykając. Pasteryzujemy 20 minut.
Na drugi dzień możemy spróbować naszego pysznego, zdrowego dżemiku :) Smacznego!