- Sklep
- Sernik jaglany z ananasem
Sernik jaglany z ananasem
1 porcja 85g = 1,6 WW / 0,64 WBT
Składniki na ok. 30 ciasteczek:
- 100g chudego sera twarogowego
- 100g kaszy jaglanej
- 160g świeżego ananasa
- 3 jajka
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- łyżeczka stewii (lub ksylitolu)
- aromat waniliowy
- szczypta soli
- łyżeczka oleju do gotowania kaszy
Kaszę wsyp na sitko, przelej zimną a następnie wrzącą wodą. Zalej wrzątkiem (250-260 ml), dodaj sól, olej i gotuj pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i pozostaw do ostudzenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Ananas pokrój w kostkę i przełóż na sitko, by nieco obsechł.
Jajka rozkłóć widelcem, dodaj pokruszony twaróg, siemię, stewię, aromat, ostudzoną kaszę i wszystko zmiksuj na gładką masę, starając się nie ucierać zbyt długo.
Małą tortownicę o średnicy 22-24 cm wyłóż papierem do wypieków.
Przełóż do niej masęi równomiernie powkładaj w niąkawałki ananasa.
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 30 minut, a następnie dodatkowe 5-10 minut z termoobiegiem, aż sernik zetnie się i lekko zrumieni. Pozostaw do ostudzenia w wyłączonym piekarniku. Smacznego!
Przepis pochodzi z książki "Ciasta i desery dla diabetyków"